Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Wachtwoorden

F. verloor controle over haar e-mail- en Facebookaccount en deelt nu haar verhaal om anderen te waarschuwen.  Want iemand met kwade bedoelingen die jouw wachtwoorden in handen krijgt, kan heel wat leed aanrichten.

F. noteerde haar wachtwoorden op een papiertje dat ze bewaarde bij haar thuis. “Zo dacht ik op veilig te spelen: als ik een van mijn wachtwoorden zou vergeten, dan zou ik snel even gaan kijken naar mijn notities.”

Haar wachtwoorden kwamen in verkeerde handen terecht. Een persoon met kwade bedoelingen kon toegang krijgen tot haar e-mail, Facebookprofiel, haar webwinkelaccounts, printer, wifi-netwerk, enz…  “Ik hield het papiertje met mijn wachtwoorden dacht ik veilig bij, maar een persoon die ik vertrouwde zag het en heeft er serieus misbruik van gemaakt.”

De kwaadwillige bestelde pakjes en liet die op haar adres leveren, stuurde e-mails naar advocaten in haar naam en veranderde haar Facebookprofiel. En het ging van kwaad tot erger.  F. heeft geen toegang meer tot haar e-mailbox of haar Facebookpagina en kan ze ook niet meer terugkrijgen.

“Ik heb niets te verbergen maar een persoon met kwade bedoelingen die toegang krijgt tot je accounts... dat wil je echt niet meemaken. Met mijn verhaal hoop ik anderen te kunnen waarschuwen”

 

Wees veilig en schakel tweestapsverificatie (2FA) in op al je accounts.

Gebruik een wachtwoordkluis om je wachtwoorden makkelijk en veilig te bewaren.