Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Cybercriminelen nemen geen vakantie

Met de vakantie voor de deur lijken cybercriminelen weer actiever en creatiever dan ooit.   De jongste weken wordt het internet overspoeld door valse berichten en misleidende promoties. Je maakt kans op een nieuwe smartphone, of je kan gratis tickets scoren… Altijd leuk meegenomen, tijdens de vakantie, maar denk toch maar 2 keer na voor je al te enthousiast je gegevens bezorgt.

Als het te mooi is om waar te zijn…

Als een bericht te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal phishing. Dit zijn valse berichten met slechte bedoelingen.  Zo kan men proberen je gegevens te verzamelen om je op een later tijdstip nog meer dan anders te bombarderen met spam en phishingberichten. Maar vaak gaat het nog een stapje verder: men probeert je bankgegevens te verkrijgen en je bankrekening te plunderen.

Phishingberichten worden steeds geloofwaardiger: wees op je hoede!

Tot voor enkele jaren kregen we phishingberichten vooral via e-mail.  Ze stonden bol van schrijffouten en waren niet professioneel opgemaakt.  Een kind zou ze vandaag onmiddellijk herkennen. Maar tegenwoordig zien phishingberichten er steeds geloofwaardiger uit. Ze zijn correct geschreven, en de opmaak is netjes.  Je moet al veel beter uitgeslapen zijn, om niet in de val te trappen.  Je bekijkt het best heel kritisch de afzender en de URL’s, voordat je op een link in een dergelijk bericht klikt.  Ook per SMS, WhatsApp of pop-ups krijgen we ze binnen. 

Verdachte links stuur je door naar verdacht@safeonweb.be. Wij laten de valse websites dan blokkeren.

gratis
links uitlijnen